Πως Να Μειώσετε Την Πρόσληψη Πρόσθετων Σακχάρων Από Την Οικογένειά Σας;

Τα πρότυπα διατροφής που περιέχουν λιγότερες πηγές πρόσθετων σακχάρων σχετίζονται με χαμηλότερα ποσοστά διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις και ορισμένους τύπους καρκίνου στους ενήλικες. Υπάρχουν στοιχεία ότι η υψηλότερη πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων έχει συνδεθεί με την οδοντικά προβλήματα τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Πολλά τρόφιμα και ποτά με πρόσθετα σάκχαρα συμβάλλουν επίσης σε επιπλέον θερμίδες, και έτσι υπάρχει κίνδυνος για αύξηση βάρους και παχυσαρκία. Η ελαχιστοποίηση των πρόσθετων σακχάρων αποτελεί προτεραιότητα για πολλούς αλλά δεν είναι απλό πράγμα. Η αποφυγή προφανών πηγών είναι ένα ζήτημα, αλλά η ζάχαρη μπορεί να βρεθεί σε πολλά τρόφιμα όπου μπορεί να μην το περιμένετε.

Σε μια ετικέτα τροφίμων η ζάχαρη μπορεί να εμφανίζεται με πολλά ονόματα μερικά από τα οποία περιλαμβάνουν τη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, σιρόπι καλαμποκιού, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, ακατέργαστη ζάχαρη και κρυσταλλικά στερεά. Και, καλό είναι να μη ξεχνάμε την καστανή ζάχαρη, το μέλι και το σιρόπι σφενδάμου.


Μερικές πηγές πρόσθετων σακχάρων είναι:


  • Ροφήματα με ζάχαρη (σόδα, φρούτα, ενεργειακά ποτά και λίγος καφές και τσάι)

  • Ζαχαρούχα δημητριακά

  • Καραμέλες και σοκολάτες

  • Γιαούρτι με γεύση

  • Αρτοσκευάσματα όπως κέικ και μπισκότα


    Ωστόσο, τα πρόσθετα σάκχαρα μπορούν να κρυφτούν σε μερικά εκπληκτικά μέρη, όπως:


  • Δημητριακά ολικής αλέσεως και γκρανόλα

  • Κατεψυγμένα φαγητά
  • Μπάρες γκρανόλα, μπάρες πρωτεΐνης και μπάρες δημητριακών
  • Σάλτσα για μακαρόνια
  • Αποξηραμένα φρούτα, κονσερβοποιημένα φρούτα, σάλτσα μήλου και χυμοί φρούτων
  • Παιδικές τροφές
  • Σάλτσα μπάρμπεκιου, κέτσαπ, ντρέσινγκ σαλάτας και άλλα καρυκεύματα


    Το πρώτο βήμα για τη μείωση της πρόσληψης πρόσθετων σακχάρων από την οικογένειά σας γίνεται στο σούπερ μάρκετ. Ξεκινήστε να κοιτάτε τα συστατικά και τις ετικέτες θρεπτικών στοιχείων και, όταν είναι δυνατόν, κάντε επιλογές που δεν χρησιμοποιούν πρόσθετα σάκχαρα. Δοκιμάστε να χρησιμοποιείτε φυσικά γλυκά φρούτα και λαχανικά κατά το ψήσιμο και το μαγείρεμα όπως για παράδειγμα μπανάνες, γλυκοπατάτες και μήλα. Μπορείτε να προσθέσετε ένα φρούτα όπως η μπανάνα στη βρόμη σας το πρωί για γλυκύτητα.


    Για ποτό επιλέξτε το νερό ή το γάλα πιο σπάνια ενώ για παιδιά κάτω των 5 ετών αποφύγετε τα γάλατα και γιαούρτια με γεύσεις. Προσθέστε φρούτα και φρέσκα βότανα όπως φέτες λεμονιού ή φύλλα μέντας στο νερό για επιπλέον γεύση. Μπορείτε επίσης να μειώσετε τα πρόσθετα σάκχαρα φτιάχνοντας δικά σας τρόφιμα όπως τη δική σας γκρανόλα, σάλτσα ζυμαρικών και μπισκότα ώστε να έχετε τον έλεγχο των συστατικών που χρησιμοποιούνται καθώς και των ποσοτήτων.

Διαβάστε Επίσης

Ωράριο Λειτουργίας


Θεοδώρα Θεοδωράκη 

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Μετάβαση στο περιεχόμενο