Γιατί θέλω γλυκό μετά το γεύμα μου;

Έχουμε ακούσει από πολλά άτομα να αναζητούν κάτι γλυκό μετά από κάποιο κυρίως γεύμα τους. Ποιοι είναι όμως κάποιοι πιθανοί λόγοι που μας οδηγούν σε αυτή την ανάγκη;

  • Το γεύμα είναι πολύ αλμυρό. Αν τρώμε κάτι με πολύ αλάτι το σώμα μας μετά προσπαθεί να διατηρήσει την ισορροπία του ζητώντας κάτι γλυκό.

  • Το γεύμα είναι πλούσιο σε απλούς υδατάνθρακες. Τοστ με λευκό ψωμί, λευκά μακαρόνια μπισκότα κ.α. Όλα αυτά αυξάνουν κατά πολύ το σάκχαρο του αίματος χαρίζοντας μα παράλληλα μια στιγμιαία αίσθηση ηρεμίας και χαράς. Όμως η ινσουλίνη μειώνει ξανά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να αναζητάτε κάτι γλυκό. Αυτό που χρειάζεται σε τέτοια περίπτωση είναι να αλλάξουμε τους απλούς υδατάνθρακες με σύνθετους, όπως ψωμί ολικής άλεσης και δημητριακά ολικής. Θα σας βοηθήσει παράλληλα να νιώθετε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.

  • Τρώτε γρήγορα και δεν μασάτε καλά το φαγητό σας. Το σημαντικότερο για την καλή πέψη, είναι η καλή μάσηση της τροφής. Κάθε μπουκιά πρέπει να μασηθεί τουλάχιστον 20 φορές. Επίσης ο εγκέφαλος για να αντιληφθεί το αίσθημα του κορεσμού, χρειάζεται τουλάχιστον 20 λεπτά.

  • Ανεπαρκής πρόσληψη νερού. Δεν πίνετε αρκετό νερό, με αποτέλεσμα μη καλή πέψη, έλλειψη κορεσμού, μη επαρκή ενυδάτωση που μεταφράζεται επίσης σε υπογλυκαιμία. Απαραίτητα πρέπει την ημέρα 8-10 ποτήρια νερού.

  • Απλή συνήθεια. Πόσες φορές κάνουμε πράγματα κατά την διάρκεια της ημέρας, χωρίς να το θέλουμε αληθινά, απλά γιατί είναι η ρουτίνα μας ή δεχόμαστε ερεθίσματα για να τα κάνουμε; Για να ξεπεραστεί μια συνήθεια θα πρέπει να την συνειδητοποιήσουμε και φυσικά να θέλουμε να την αλλάξουμε.

Διαβάστε Επίσης

Ωράριο Λειτουργίας


Θεοδώρα Θεοδωράκη 

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Μετάβαση στο περιεχόμενο