Οι φυτικές ίνες έχουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας. Βοηθούν στην συνολική υγεία του εντέρου ώστε να παραμένουν μαλακά τα κόπρανα και να είναι τακτικές οι κενώσεις. Το κύριο μέλημα μας είναι να καταναλώνουμε 20 με 35 γραμμάρια φυτικών ινών την μέρα.
Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες:
- Αχλάδι (με τη φλούδα περιέχει 5 γρ. φυτικών ινών)
- Μήλο (με τη φλούδα περιέχει 4,4 γρ. φυτικών ινών)
- Πορτοκάλι ολόκληρο, όχι στυμμένο (3,1 γρ. φυτικών ινών)
- Μεσαίου μεγέθους αγκινάρα (περιέχει 10 γρ. φυτικών ινών)
- Φλιτζάνι πράσινου αρακά (περιέχει 9 γρ. φυτικών ινών)
- Φλιτζάνι φρέσκο, βρασμένο μπρόκολο (περιέχει 8 γρ. φυτικών ινών)
- Φακές σούπα 1 φλιτζάνι (12 γρ. φυτικών ινών)
- Φασόλια 1 φλιτζάνι (11 γρ. φυτικών ινών)
- Καστανό ρύζι 1 φλιτζάνι (7 γρ. φυτικών ινών)
- Ψωμί ολικής άλεσης 1 φέτα (2 γρ. φυτικών ινών)
Και κάποιες οδηγίες σχετικά με την αύξηση των φυτικών ινών
- επιλέγουμε δημητριακά ολικής άλεσης και το ίδιο σε ζυμαρικά και σιτηρά.
- Καταναλώνουμε 3-4 μερίδες φρούτων την ημέρα και 2 μερίδες λαχανικών είναι απαραίτητες.
- Νερό που είναι απαραίτητο λαμβάνουμε επίσης και από τα ροφήματα όπως καφέ χωρίς ζάχαρη, αφεψήματα, γάλα χαμηλών λιπαρών, χυμούς.
- Από έλαια επιλέγουμε το ελαιόλαδο